fbpx

Wat kun je verwachten?

Elke dag skiën

Het programma van een skileraar opleiding is super leuk en leerzaam. Tien dagen lang ben je van 's ochtends vroeg tot in de avond met skiën bezig.

- In de ochtend heb je praktijk training op de piste. 
- In de middag heb je theorie over verschillende vakken. 
- In de avond is er tijd om zelfstandig of samen te studeren en vragen te stellen aan de Nederlandstalige begeleiding. 

Na elke dag flink geoefend, getraind en geleerd te hebben, vinden op het einde van de 10-daagse opleiding de praktijk en theorie examens plaats. Het is dus erg belangrijk dat je fit en uitgerust aan de opleiding begint om jouw slagingskansen te vergroten!

Praktijk

Als skileraar sta je voor de groep en veel op de piste, hiervoor moet je aan een aantal vaardigheden voldoen. De praktijk bestaat uit je eigen vaardigheden demonstreren, twee basis bochten demonstreren en lesgeven aan je eigen groep.

Eigen vaardigheden

Bij het demonstreren van je eigen vaardigheden moet je in de correcte skipostie skiën. Er wordt gelet op dynamiek, ritme en tempo.

Basis bochten

Het correct demonstreren van twee basis bochten. Dit zijn twee bochten waar je in de 'pizza'-punt moet skiën.

Lesgeven

Je speelt even de skileraar en geeft ongeveer 20-30 minuten les aan je eigen groepje. Je moet de methodische opbouw van het lesprogramma uitleggen en demonstreren. Daarnaast moet je goed opletten waar je je groepje neerzet en welke oefeningen die je doet.  

Theorie

Als skileraar moet je naast een aantal vaardigheden, ook de juiste kennis in huis hebben om een leuke, leerzame en veilige skiles te organiseren. De theorie van de Anwärter opleiding wordt iedere dag na het skiën gegeven en is volledig in het Duits. De onderdelen van de theorie zijn onder andere;

- Bewegingsleer
- Onderwijsleer
- Materiaalkunde
- Kinderonderwijs
- EHBO
- Beroepskunde
- Alpinkunde

Anwärter diploma

Wanneer je zowel theorie als praktijk voldoende afrondt, behaal jij je Anwärter diploma. Hiermee ben je dus officieel gediplomeerd skileraar en kun je gaan werken bij alle Oostenrijkse skischolen en nog veel meer landen!

Ski uitrusting

Ski + skistokken

Wij adviseren een all-mountain ski, ongeveer 10-15 cm onder lichaamslengte, die niet super stijf en zwaar is. Op onze informatiedagen kun je meedoen aan een proeftraining en advies krijgen over de juiste ski! Je skistokken moeten niet te lang of kort zijn. In skipositie moeten je ellebogen ongeveer 90 graden zijn. 

Skischoenen

Zorg ervoor dat je eigen skischoenen hebt en dat deze al gevormd zijn naar jouw voeten!

Helm + sneeuwbril

Een helm is verplicht tijdens de opleiding. Zorg dat de helm goed past en aansluit op je sneeuwbril. 

Zodra je een opleiding hebt geboekt krijg je een complete checklist toegestuurd met nog meer belangrijke materialen om mee te nemen!

Wat is er inclusief?

- Hotel o.b.v. halfpension in Oostenrijk (ontbijt + diner)
- Liftpas
- Opleidingskosten + administratieve kosten
- Leerboek met leerschema
- Nederlandse begeleiding ter plaatse
- Oefententamen voor theorie
- Baangarantie voor skiërs
- Baanbemiddeling voor snowboarders

Wat is er exclusief?

- Vervoer naar en van Oostenrijk
- Lunch tijdens de opleiding
- Materiaalhuur in Oostenrijk
- Pistetrainingen in Nederland
- Twee daagse voorbereidingstraining in Oostenrijk
- Taalcursus Duits

Welke praktijk examens zijn er?

De praktijkexamens bestaan uit drie onderdelen:
- 'Schulefahren': demonstreren van basistechnieken
- 'Eigen Können': demonstreren van parallel skiën
- 'Lehrauftritt': een instructie opdracht

Hoe ziet het theorie examen eruit?

Het theorie examens bestaat uit open vragen die in het Duits opgeschreven moeten worden. Je hebt verschillende vakken die je allemaal positief moet afronden. Je krijgt ongeveer 90 minuten de tijd om ongeveer 25 vragen te beantwoorden.

Hoe weet ik of mijn skiniveau voldoende is?

Als je niet zeker weet of je skiniveau voldoende is, adviseren wij om eens langs te komen op een informatiedag in Snowworld. Hier kun je gratis deelnemen aan een proeftraining en kennis maken met andere deelnemers! Aanmelden gaat via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kan ik extra ski trainingen volgen?

Snowsports Nederland organiseert verschillende voorbereidingstrainingen voor de skileraar en snowboardleraar opleidingen. Je kunt een baantraining in Nederland volgen van vier uur. En je kunt een twee daagse training volgen op de piste in Oostenrijk voorafgaand aan de opleiding. Bekijk onze agenda wanneer deze trainingen zijn!

Hoe weet ik of mijn Duits voldoende is?

Wij adviseren iedereen een taalcursus Duits voor ski- en snowboardleraren te volgen of te bestellen via Snowsports Nederland. Met de taalcursus leer je alle belangrijke vaktermen en krijg je handige tips mee om je goed voor te bereiden.  

Heb je nog meer vragen?

Indien je nog meer vragen hebt, kun je eens kijken tussen onze Vraag & Antwoord of contact opnemen via het contactformulier, whatsapp, mail of telefoon.

Snowsports Nederland is het opleidingsinstituut voor skileraar en snowboardleraar opleidingen.

Word ook baas van de piste!

Neem contact op

facebook_page_plugin