fbpx

Best job in snow!

Werken in Oostenrijk

Waaraan moet je denken als je in Oostenrijk gaat werken?


Als skileraar of snowboardleraar ben je het visitekaartje van de skischool. De skischool is vaak het belangrijkste bedrijf in het dorp en staat dus hoog in aanzien. Er wordt van jou verwacht dat je je netjes en representatief gedraagt. Op je eerste werkdag zal de skischool jou de huisregels uitleggen. Vaak is het bijvoorbeeld zo dat je na 19:00 uur niet meer in je skilerarenpak over straat mag of je in de kroeg mag vertonen. Houd je hier ook aan, want Oostenrijkers kunnen hard zijn en dan ben je je leuke baan kwijt.

Verder zijn er vele voordelen verbonden aan het werken als skileraar en snowboardleraar. Je kunt vaak tegen gereduceerde prijzen eten en drinken in de kroegen en in de hutjes op de piste. Soms is dit zelfs gratis wanneer je grotere groepen gasten meebrengt.

Ook het aanzien van een skileraar voelt goed. Je bent het aanspreekpunt van vele toeristen die jou als een zeer belangrijk persoon zien. Zij vertrouwen jou tenslotte ook hun kind toe!

Het lesgeven op zich is ook een kunst. Je krijgt hier wel les in tijdens de opleiding, maar dit blijkt vaak niet voldoende te zijn. Hiervoor heeft Snowsports Nederland een cursus “Didactiek” ontwikkelt. Hierin worden onder andere zaken behandeld als lesvoorbereidingen, de regels in een skischool, ‘hoe sta je voor een groep’, oefeningen die je kunt gebruiken tijdens het lesgeven, etiquette en Duitse taal.

Werktijden

Iedere skischool heeft zijn eigen organisatiestructuur en hanteert zijn eigen arbeidsvoorwaarden en werktijden. Dit kan veranderen door het tijdstip in het seizoen of hoeveel leraren er werken bij een skischool. Dit word je allemaal duidelijk gemaakt zodra je bent aangemeld en daadwerkelijk aan het werk gaat bij een skischool. Een globale algemene weekplanning zou kunnen zijn: Zondag tot en met donderdag werk je voor de skischool. In de ochtend meld je je voor ski- en of snowboardlessen en help je mee om de skischool op te starten. Van 10:00 - 12:00 uur is je ochtendles en van 13:00 - 15:00 is je middagles. Op vrijdag kun je indien nodig privélessen geven. Op zaterdag, de wisseldag, is je vrije dag en kan je lekker uitrusten, met wat vrienden of collega’s de piste op gaan of je kunt misschien extra privélessen geven en wat bij verdienen.

Huisvesting

Bij de meeste skischolen wordt de huisvesting door de skischool zelf geregeld. Reken er niet op dat je een kamer voor jezelf krijgt. In de meeste gevallen krijg je met 1 of 2 personen een kamer die je moet delen. De sanitaire voorzieningen zullen ook gedeeld worden en dit kan soms oplopen tot ongeveer 6 personen per badkamer/toilet. Het wil niet zeggen dat dit in alle gevallen zo is, maar houd er rekening mee. De meeste skischolen vragen een vergoeding tussen de € 8,- en € 12,- per nacht voor de huisvesting. Dit wordt van je loon ingehouden, tenzij je externe huisvesting hebt. In dat geval moet je de huur apart betalen.

Waar moet je nog meer aan denken

Liftpas

Je krijgt een liftpas van de skischool. Soms betaal je hier een kleine bijdrage voor. Dit is per skischool verschillend

Talen

De voertaal in de skischolen is Oostenrijks. Zorg dus dat je over minimaal basiskennis Duits beschikt zodat je normaal met je leidinggevende en Duitstalige collega’s kunt communiceren. Lesgeven zul je het meest in het Nederlands doen, maar ook Engels en Duits komen vaak voor.

Materiaal

Je geeft les op je eigen materiaal. Dus eigen ski’s en/of board, eigen schoenen. Je kunt dit vooraf in Nederland (aan te raden) al aanschaffen. Denk eraan dat je materiaal niet te lang en niet te stijf is. Je geeft beginners les, dus je materiaal moet flexibel en wendbaar zijn. Een allmountain of allround carve ski of board voldoet.

Loon

Het gemiddelde loon ligt tussen de 700 en 1000 euro netto per maand. Je krijgt betaald naar wat je werkt. Het kan dus zo zijn dat je in de maand januari minder loon hebt en in februari juist weer meer door privélessen en extra uren. Je zult er niet rijk van worden, maar als je veel werkt, je beschikbaar opstelt en eventueel in de avonduren nog glazen gaat halen in de kroeg, kun je met een flinke gevulde zak weer terugkomen in Nederland.

Verzekering

Als skileraar en / of snowboardleraar ben je tijdens werktijd verzekerd voor aansprakelijkheid via de skischool waar je aan het werk bent. Ook ben je verzekerd voor ziektekosten wanneer er klachten zijn ontstaan door het werken bij de skischool.

Maar wanneer je in je vrije tijd de piste opgaat of je fototoestel wordt gestolen, ben je niet via de skischool verzekerd. Hiervoor heb je daarom een goede werkvakantie-verzekering met wintersportdekking nodig.

Kleding

Van de skischool krijg je een ‘Anzug’ (skileraarpak) om te dragen tijdens werktijd. Dit pak bestaat uit een skibroek en een ski-jas. De overige zaken als helm, skischoenen en onderkleding moet je zelf bij je hebben. Je moet vaak borg betalen voor het pak. Deze krijg je terug zodra je het pak weer netjes inlevert.

Belastingteruggave

Overal waar gewerkt wordt moet inkomstenbelasting betaald worden, zo ook in Oostenrijk. Het leuke van belasting betalen in Oostenrijk is dat je een groot deel hiervan terug kunt vragen. Op verschillende websites vind je hier informatie over, echter een duidelijk verhaal over hoe het in zijn werk gaat was er nog niet. Helpdesk Oostenrijk biedt hier de uitkomst, zij zijn dé schakel tussen jou en de Oostenrijkse belastingdienst.

How much luggage can I take?

Aliquam id elit cursus phasellus, in ut pede integer non ut dui, lacus phasellus dolor praesent diam sodales, aliquam etiam sodales ullamcorper vulputate. Fermentum et commodo mauris vivamus nec.

Do I need a sleeping bag?

Magna vel dolorem eros erat, fermentum ornare a curabitur, natoque vel. Integer lacinia habitasse sed integer massa integer, dui sem, eu ligula integer adipiscing est, sodales commodo nunc vestibulum.

Snowsports Nederland is het opleidingsinstituut voor skileraar en snowboardleraar opleidingen.

Word ook baas van de piste!

Neem contact op

facebook_page_plugin