fbpx

Vraag & Antwoord

Hier staan de meest voor komende vragen en antwoorden over onze verschillende opleidingen, trainingen en taalcursus. Indien je nog meer vragen hebt, stel ze ons deze dan gerust per telefoon, e-mail, WhatsApp of Facebook.

Bekijk als eerste ook zeker even onze video over hoe je skileraar wordt!

Skileraar en snowboardleraar opleiding

Wat is een 'Anwärter' opleiding?

'Anwärter' staat voor 'aspirant' of 'beginner'. Dit is dus je eerste level van het Oostenrijkse opleidingssyteem voor ski- en snowboardleraren. Met je Anwärter skileraar of snowboardleraar diploma ben je bevoegd om kinderen, beginners en licht gevorderden les te geven op de piste. Na het behalen van je Anwärter diploma zijn er nog twee vervolg levels: 'Landes' en 'Staatlich'. Deze opleidingen vragen nog flink wat extra ervaring en vaardigheden. Het tempo gaat omhoog, je moet bijvoorbeeld door de reuzen-slalom gaan, en je leert veilig en verantwoord buiten de piste te gaan met je groep. Wil je hier meer over weten, kijk dan bij de Landes opleiding.

 

Voor wie is de Anwärter opleiding?

Ben jij een goede en gemotiveerde skiër of snowboarder? Wil jij jouw passie overbrengen aan andere mensen om ze een onvergetelijke ervaring te geven? Wil jij een seizoen (of een paar weekjes) lang in de sneeuw staan? Kun jij al deze vragen met 'JA' beantwoorden? Dan kun jij skileraar worden of snowboardleraar worden! Maar dan moet je wel eerst een Anwärter diploma halen.

Hoe meld ik mij aan voor een opleiding?

Aanmelden voor een skileraar of een snowboardleraar opleiding doe je via het aanmeldformulier op de website. Doorloop alle stappen, vul alle verplichte velden in en doe een aanbetaling. Jouw deelname aan de opleiding is nu zeker voor jou! 

Hoelang duurt de Anwärter opleiding?

In slechts tien dagen hehaal jij al een Anwärter diploma. Je bent tien dagen lang van 's ochtends vroeg tot in de avond bezig met skiën en/of snowboarden, je leert veel eigen skivaardigheden bij als kennis over materialen, skitechnieken en lesgeven. TIP, maak van elke dag een samenvatting over wat er behandeld is, dan hoef je op het einde van de opleiding niet alles in één keer te leren. Het worden dus lange en intensieve dagen. Zorg dan ook dat je uitgerust en fit aan de opleiding begint!

Hoe ziet het opleidingsprogramma eruit?

Iedere dag ga je als eerst de piste op voor praktijktraining. Je oefent dan op 'Schulefahren', het demonstreren van basis skitechnieken. 'Eigen können', je werkt aan je eigen skivaardigheden. En de 'Lehrauftritt', hoe geef je skiles, denk aan methodiek en didactiek (de kunst van het onderwijzen gericht op skiën of snowboarden), je leert hier eigenlijk alles over het veilig organiseren van leuke ski- of snowboardlessen. Na het skiën of snowboarden heb je vaak even de tijd om je op te frissen en dan heb je theorie. Na de theorie is het diner en in de avond kun je dan de behandelde praktijk en theorie nog bestuderen, dit kun je gezellig samen in de studieruimtes doen of alleen op je slaapkamer. Gedurende de hele opleiding is er ook Nederlanstalige begeleiding aanwezig om de praktijk en theorie nog een keer in het Nederlands te behandelen. En geven wij tips en oefenvragen ter voorbereiding van de examens en jou werk bij de skischool.

Houd er rekening mee dat een opleidingsprogramma kan verschillen, afhankelijk van het moment in het seizoen, de locatie en natuurlijk speelt het weer een belangrijke rol.

Hoe goed moet ik kunnen skiën of snowboarden?

Een goede richtlijn om in te schatten of je ski of snowboard niveau voldoende is om te starten met de opleiding, doen we aan de hand van het aantal weken ervaring. Onze ervaring leert dat voor de meeste deelnemers geldt, dat 6-8 weken ervaring op de piste in de bergen al voldoende is om deel te nemen aan een Anwärter opleiding. Dit is natuurlijk geen garantie. Het zal voor de één makkelijk gaan dan voor de ander. Deelnemers met een sportieve achtergrond en die al ervaring hebben met (sport)instructies geven, kunnen met minder weken ervaring de opleiding ook positief afronden. Deelnemers met heel veel weken ervaring, kunnen juist weer de valkuil krijgen dat zij een verkeerde eigen stijl ontwikkeld hebben die afgeleerd moet worden.

Als skileraar moet je gecontroleerde en ritmische, lange en korte parallel bochten op een rode piste kunnen demonstreren op het praktijkexamen. Daarnaast moet je op het praktijkexamen nog twee basisbochten demonstreren.

Als snowboardleraar moet je gecontroleerde en ritmische, lange en korte bochten op een rode piste kunnen demonstreren tijdens het praktijkexamen. Ook worden er een aantal basis freestyle vaardigheden van je verwacht, zoals een ollie en een 180. En je moet ervaring hebben met de carve-techniek. Daarnaast moet je op het praktijkexamen nog twee basisbochten demonstreren.

Voel jij je vertrouwt en zelfverzekert op je ski's of snowboard, dan ben je er klaar voor!

Ben jij nog niet helemaal zeker of jou ski of snowboardniveau voldoende is? Volg dan een GRATIS proeftraining en krijg advies over jouw deelname!

Hoe goed moet mijn Duits zijn?

Alle skileraar opleidingen en snowboardleraar opleidingen worden in het Duits gegeven, basiskennis van de Duitse taal is dus nodig. Gelukkig zijn een hoop woorden hetzelfde als in het Nederlands en pak je dit tijdens de opleiding snel op doordat je hier continue mee bezig bent. Het meest belangrijke is dat je de taal kunt verstaan, je kunt je hier goed op voorbereiden door het Duitse nieuws eens te volgen of naar een Duitse tekenfilms te kijken. Naast luisteren, moet je ook wat kunnen spreken, jezelf voorstellen en wat 'small talk' is voldoende. Je moet namelijk voor de groep gaan staan en dan een les geven als examenopdracht. Ook krijg je een theorie examen, deze bereid je voor vanuit een leerboek. Je moet dus ook kunnen lezen en de antwoorden op het examen in het Duits opschrijven. Dit wordt op inhoud beoordeeld, een grammaticaal foutje is dus helemaal niet erg!


Snowsports organiseert een taalcursus Duits waarbij we ingaan op vaktermen en de basiskennis van het Duits verstaan, spreken, lezen en schrijven. Iedereen die twijfelt aan zijn of haar Duitse taalkennis adviseren wij deze taalcursus te volgen!

Welke praktijk examens zijn er?
De skileraar praktijkexamens bestaan uit drie onderdelen:
1) 'Schulefahren', het demonstreren van basis skitechnieken
2) 'Eigen Können', het demonstreren van gevorderde skitechnieken
3) 'Lehrauftritt', een instructie opdracht waarbij je 20-30 minuten skiles geeft aan je eigen groepje

De snowboarleraar praktijkexamens bestaan uit drie onderdelen:
1) 'Schulefahren', het demonstreren van basis snowboardtechnieken
2) 'Eigen Können', het demonstreren van gevorderde snowboardtechnieken
>3) 'Freestyle', een aantal basis freestyle tricks, zoals ollie, 180 en noseroll.

- Alle praktijkonderdelen dienen positief afgerond worden.
- Er geldt een aanwezigheidplicht voor alle praktijktraining.
Welke theorie kan ik verwachten?

De theorie bestaat uit verschillende vakken:
1) Bewegingsleer, welke bewegingen maak je precies bij verschillende skitechnieken?
2) Onderwijsleer, hoe organiseer je een leuke en veilige skiles?
3) Materialkunde, alles over materialen
4) Lesgeven aan kinderen, hoe geef je skiles aan kinderen
5) Eerste hulp in wintersport
6) Beroepskunde, welke rechten en plichten heb jij als skileaar?
7) Natuur en milieu, welke impact heeft wintersport op het milieu
8) Alpinkunde, dit gaat in op veiligheig, lawines, sneeuw en het weer
9) Engels, de kernbegrippen van het lesprogramma moet je ook in het engels kennen
10) Toerisme, welke impact hebben alle toeristen op de omgeving?

- Niet elk onderdeel wordt geëxamineerd.
- Elk geëxamineerd onderdeel moet positief afgerond worden.
- Er geldt aanwezigheidsplicht bij de theorie.

Vanaf welke leeftijd kan ik starten met de Anwärter opleiding?

Voor de Anwärter opleiding geldt een minimum leeftijd van 16 jaar op de dag van de praktijkexamens. Een maximum leeftijd is er niet.

Welke materialen en kleding moet ik hebben?

Ski- en snowboardmateriaal 
Wij raden je aan om deel te nemen met eigen ski's, skischoenen en skistokken of snowboard en snowboardschoenen, daar ben je mee vertrouwt en dit skiet en snowboard het prettigst. Zorg ervoor dat je je materiaal goed onderhoud en dat dit goed gewaxt en geslepen is voordat je start aan de opleiding.
Voor de opleiding raden we een allround of een allmountain ski of snowboard aan. Geen freestyle of freeride modellen. Je moet voornamelijk oefeningen doen voor beginnende skiërs en snowboarders. Dus je materiaal moet niet te lang, niet te stijf en niet te zwaar zijn. Ongeveer 5-15 centimeter onder lichaamslengste is een richtlijn.

Ski- en snowboardkleding
Of je nu een winter op zomeropleiding volgt, je neemt altijd een complete wintersport uitrusting mee, bestaande uit drie laagjes. Een eerste basislaag bestaande thermo-ondergoed en skisokken waarmee je droog en warm blijft. Een tweede laag is een isolerende laag die zorgt dat het warmte opslaat en transpiratie transporteerd. De derde laag bestaat uit een waterdichte laag en beschermt je tegen regen, sneeuw en wind.

Zorg ook voor goede handschoenen, je zult er goed aan doen om gedurende een opleiding of seizoen twee paar te hebben. Tevens kun je tijdens een zomeropleiding denken aan wat dunnere handschoenen. Goede materialen zijn een 'must' voor een skileraar of snowboardleraar, hier is echter wel zelf voor zorg te dragen. Als je nog nieuwe materialen nodig hebt, kijk dan eens in onze webshop!

Tijdens alle opleidingen geldt een helmplicht!

Wat gebeurt er als ik de opleiding niet haalt?

Het is natuurlijk mogelijk dat je de opleiding niet in één keer positief afrond, dan moet je voor één of meerdere onderdelen een herkansing doen. Je hoeft dan niet nog een keer de hele opleiding opnieuw te volgen, maar enkel de onderdelen te herkansen die je nog niet gehaald hebt. Als je een herkansing nodig hebt, meld je dit via de mail aan bij Snowsports Nederland. Je wordt geïnformeerd over de datum, tijdstip, locatie en kosten van de herkansing. W>at goed is om te weten, dat je in bijna alle gevallen wel kunt werken bij de skischool. Je werkt dan in het kinderland en helpt mee met andere zaken. Je mag zonder Anwärter diploma namelijk nog niet zelfstandig de piste op met je groepje.

Praktijk herkansingen

Van de deelnemers die het niet halen, is het vaak bij één van de praktijkonderdelen. Het 'Schulefahren' (de basisbochten) en/of het 'Eigen Können' (de gevorderde techniek) is dan nog niet voldoende uitgevoerd. Hiervoor zul je dan nog extra voor moeten trainen voordat je mag starten aan de herkansing. Wij adviseren dan ook om van te voren deel te nemen aan onze Anwärter trainingen in Nederland of een twee daagse voorbereidingstraining in Oostenrijk te volgen. En met de gedeelde Anwärter opleiding heb je extra veel tijd om je praktijk vaardigheden tussentijds te trainen, dit kan een groot voordeel zijn!

Theorie herkansingen

Elke theorievak dat geëxamineerd wordt, moet positief afgerond worden. Indien je voor één of meerdere vakken een onvoldoende haalt, moet je deze herkansen. Theorie herkansingen worden op een later tijdstip in Oostenrijk herkanst. Met de gedeelde Anwärter opleiding heb je extra veel tijd om je theorie voor te bereiden, dit kan een groot voordeel zijn!

Lehrauftritt herkansing

Als je je instructie opdracht onvoldoende uitvoert, krijg je tijdens de opleiding nog een mogelijk op deze te herkansen. Indien dit na twee keer nog onvoldoende is, dan wordt deze op een later tijdstip in Oostenrijk herkanst. 

Als je een herkansing nodig hebt, meld je dit via de mail aan bij Snowsports Nederland. Je wordt dan geïnformeerd over de datum, tijdstip, locatie en kosten van de herkansing.

Werken bij de skischool

Krijg ik een skilerarenpak van de skischool?

Als jij je Anwärter diploma behaald ben je officieel skileraar of snowboardleraar. Met dit diploma kan de skischool jouw aanmelden bij één van de Oostenrijkse skilerarenverbanden. Zodra dit gebeurd is, krijg jij een skilerarenpak van de skischool! Voor een skilerarenpak moet je een borg betalen die je na het seizoen of na jouw laatste werkdag weer terugkrijgt. Dit klinkt misschien allemaal heel officieel en als een hoop geregel, maar zo is het nou eenmaal in Oostenrijk bij wet bepaald. Jij mag alleen maar in een skilerarenpak met de naam van de skischool erop lesgeven. Een skilerarenpak dragen doe je dan ook met trots!

Krijg ik een skipas van de skischool?

Als jij je Anwärter diploma behaald ben je officieel skileraar of snowboardleraar. Met dit diploma kan de skischool jouw aanmelden bij één van de Oostenrijkse skilerarenverbanden. Zodra dit gebeurd is, krijg jij een skipas van de skischool! Deze skipas krijg je in zijn geheel of gedeeltelijk. Dit is per skischool verschillend en afhankelijk voor hoelang jij bij een skischool gaat werken. Zodra jij je hebt opgegeven voor een opleiding en jij weet waar en voor hoelang je wilt werken, kunnen wij je dit exact vertellen.

Hoeveel verdien ik bij de skischool?

Een belangrijke vraag natuurlijk! Het loon van een startende skileraar of snowboardleraar is, naast je opleidingsniveau, afhankelijk van een aantal andere factoren die kunnen verschillen per skischool en skigebied. Als eerste is je uurloon van belang. Als 1ste jaars Anwärter skileraar of snowboardleraar verdien je op basis van €10,- per uur met een 24-urige werkweek €960,- netto per maand. Indien je je Landes-diploma behaald, zul je ongeveer €12,50 per uur gaan verdienen.

Als tweede is het aantal gewerkte uren in de maand van belang. In het hoogseizoen werk je 6 dagen per week, 4-6 uur per dag, 4 uur per dag groepslessen en je kan vaak nog 1-2 uur per dag privé-lessen geven. In het laagseizoen werk je zeer waarschijnlijk wat minder dagen of wat minder uren per week. Naast deze twee punten spelen je huisvestingskosten ook een belangrijke rol voor wat je over houdt in de maand. En of er in het skigebied skileraarprijzen gelden om te lunchen en of er skilerarenbier is in de apres-ski.

En wat je natuurlijk niet moet vergeten is de onvergetelijke (en dus onbetaalbare) ervaring die je er voor terug krijgt!

Hoe meld ik mij aan voor werk bij de skischool?

Snowsports Nederland helpt je met het vinden van werk bij de skischool! Voor skiërs hebben we zelfs baangarantie en voor snowboarders bieden we baanbemiddeling, dit omdat er voor snowboarders minder werk is. Wij hanteren de volgende belangrijke voorwaarden voor baangarantie en baanbemiddeling!

1) Diploma
Je moet je aanmelden voor een Anwärter opleiding en de opleiding positief afronden.
2) Beschikbaarheid
Je dient tenminste beschikbaar te zijn in het hoogseizoen (kerst en/of krokus) of voor het gehele seizoen (medio december tot en met medio maart)
3) C.V. + motivatiebrief in het Duits
Je dient uiterlijk een maand voor aanvang van het hoogseizoen een CV met pasfoto en Duitse motivatiebrief aangeleverd te hebben.
4) Taal
Je dient de Duitse taal naar behoren te beheersen. De skischool baas wilt je vaak van te voren even spreken door de telefoon en heeft het laatste woord.

Wat houdt baangarantie in voor skileraren?

In de afgelopen jaren hebben wij een uitgebreid netwerk opgebouwd bij skischolen in Oostenrijk. Daardoor kunnen wij voor skileraren baangarantie bieden. Daar hanteren wij wel een aantal belangrijke voorwaarden voor:

1) Diploma
Je moet je aanmelden voor een skileraar opleiding en je Anwärter diploma halen.
2) Beschikbaarheid
je dient tenminste beschikbaar te zijn in het hoogseizoen (Kerst en/of Krokus) of voor het gehele seizoen (medio december tot en met medio maart)
3) C.V. + motivatiebrief in het Duits
Je moet uiterlijk een maand voor aanvang van het hoogseizoen een CV en motivatiebrief in het Duits met pasfoto aangeleverd hebben. 
4) Taal
Je dient de Duitse taal naar behoren te beheersen. De skischool baas wilt je vaak van te voren even spreken door de telefoon en heeft het laatste woord.

Wat houdt baanbemiddeling in voor snowboardleraren?

In de afgelopen jaren hebben wij een uitgebreid netwerk opgebouwd bij skischolen in Oostenrijk. De vraag naar snowboardleraren is echter lager dan naar skileraren, daarom bieden wij voor snowboardleraren baanbemiddeling. Er zijn altijd wel een aantal snowboardleraar vacatures, maar dit is een stuk beperkter. Probeer dus ook zelf contact op te nemen met verschillende skischolen of snowboardscholen! En als je ook kunt skiën, kun je ook een duaalleraar opleiding volgen. Daarmee vergroot jij je kans op werk aanzienlijk! Voor de baanbemiddeling hanteren wij wel een aantal belangrijke voorwaarden:

1) Diploma
Je moet je aanmelden voor de snowboardleraar opleiding en het Anwärter diploma halen. 
2) Beschikbaarheid
Je moet tenminste beschikbaar zijn in het hoogseizoen (kerst en/of krokus) of voor het gehele seizoen (medio december tot en met medio maart).
3) C.V. + motivatiebrief in het Duits
Je moet uiterlijk een maand voor aanvang van het hoogseizoen een CV en motivatiebrief in het Duits met pasfoto aangeleverd hebben.
4) Taal
Je dient de Duitse taal naar behoren te beheersen. De skischool baas wilt je vaak van te voren even spreken door de telefoon en heeft het laatste woord.

Hoe ziet een werkweek bij de skischool eruit?

Een werkweek bij de skischool start op zondag en duurt tot en met vrijdag. Voor groepslessen werk je 2 x 2 uur per dag, van bijvoorbeeld 10:00 - 12:00 uur en 13:00 - 15:00 uur. Voordat de groepslessen beginnen dien je al aanwezig te zijn om mee te helpen het kinderland op te bouwen, mee te doen aan een skileraren training of snowboardleraren training, sneeuw te scheppen nadat er verse sneeuw is gevallen of met andere klusjes. Ook kun je als Anwärter leraar privélessen geven voor of na de groepslessen en extra bijverdienen. Na afloop van elke werkdag is het belangrijk om je daadwerkelijk gewerkte uren af te melden en te laten ondertekenen!

Elke skischool hanteert eigen werktijden afhankelijk van het seizoen en heeft eigen regels voor aanwezigheid en werkzaamheden. Dit wordt je allemaal uitgelegd zodra je aankomt bij de skischool.

Hoe ziet een seizoen bij de skischool eruit?

Het weer en de ligging spelen een belangrijke rol voor de duur van een winterseizoen van een skischool. Een skigebied tot 2000 meter heeft een aanzienlijk korter seizoen dan een gletschergebied dat tot over de 3000 meter gaat.

Veruit de meeste skischolen en skigebieden bevinden zich bij bergen die tot een hoogte van 2000 - 2500 meter gaan, hier is het seizoen van medio december tot en met medio maart en duurt dus drie maanden. Een seizoen van een skischool bij een gletschergebied kan al starten in herfstvakantie in oktober en gaat door tot en met de meivakantie en duurt dus zes maanden.

Een seizoen bij de skischool bestaat uit verschillende seizoenen:
Voorseizoen of laagseizoen: alle weken voor de kerstvakantie
Hoogseizoen: kerstvakantie, krokusvakantie (is vaak de hele maand februari), pinksteren
Tussenseizoen of laagseizoen: alle weken tussen kerst en krokus
Naseizoen of laagseizoen: alle weken na de krokus (op pinksteren na)

In het hoogseizoen is er voor skileraren vrijwel gegarandeerd werk. In de overige seizoen moet je rekening houden dat er niet altijd even veel werk is.

Wat kan ik van de woonruimte verwachten?

De skischool verzorgt een woonruimte tegen een vergoeding. De woning of het skilerarenhuis deel je vaak met een aantal of meerdere collega's. Als je bij een grote skischool komt te werken, dan kunnen er tot wel 50 skileraren in een appartementencomplex wonen. Werk je bij een kleinere skischool, dan krijg je een woonruimte met een aantal collega's in een gasthaus. In beide gevallen deel je de algemene ruimtes zoals een huiskamer, keuken en badkamer. Je kunt dit wel een beetje vergelijken met een studenten woning. Maar dan zit je wel in een gezellig wintersport dorpje tussen de bergen! 

In sommige gevallen zijn er ook mogelijkheden om een 1-persoonskamer te krijgen. Dit dien je dan aan te geven bij je sollicitatie. 

Wat kan ik van skiles geven verwachten?

Skiles geven is natuurlijk super leuk! Je mag jouw passie over brengen op anderen en je werkt een heel seizoen lang in een prachtige omgeving. In het begin is het natuurlijk nog wel even spannend en wennen, het is natuurlijk allemaal nieuw, ook al ben je zelf al heel vaak op wintersport geweest. Maar als je eenmaal een aantal gasten hebt leren skiën, is de waardering die je daarvoor terugkrijgt onbetaalbaar!

Je kunt verschillende soorten skiles geven, ofwel krijgen van de skischool. Je kunt dit zelf aangeven waar je voorkeur naar toe gaat. De skischool deelt groepen in op verschillende manieren, als eerste wordt er op leeftijdscategoriën ingedeeld, zo kun je lesgeven aan kleine kinderen in het kinderland, aan wat 'oudere' kinderen of volwassenen.

Ook het niveau is een belangrijke indeling, als Anwärter skileraar zul je voornamelijk beginners en licht gevorderden skiërs lesgeven. Beginners hebben echt nog helemaal nooit op ski's gestaan en licht gevorderde skiërs hebben dit al wel eens gedaan, die hoeven dus niet alle eerste stapjes te herhalen. Om gevorderden en vergevorderden les te geven zul je je Landes diploma moeten halen.

Daarnaast zijn er nog twee soorten skiles binnen de skischool. In het begin zul je alleen op groepslessen ingedeeld worden, als blijkt dat je dit goed afgaat, kun je ook privé-lessen toegewezen krijgen. Bij privé-lessen zul jij al wat ervaring moeten hebben in skiles geven.

Bij het geven van skiles gelden een aantal basisprincipes. Zo moet je veel geduld hebben en mensen de tijd geven om te wennen aan de materialen en skitechnieken. Skiën leer je niet in 1 dag en vraagt veel oefening. Ook zul je een leuke, leerzame en afwisselde skiles moeten geven dat voor iedereen geldt. Dit leer je natuurlijk allemaal tijdens een 10-daagse opleiding! Heb jij er al zin in!?

Landes opleiding

Wat is een 'Landes' opleiding?

De 'Landes' opleiding is je tweede level van het Oostenrijkse opleidingssysteem. Met je Landes diploma ben je bevoegd om gevorderden en vergevorderden les te geven op de piste en buiten de piste (maar nog wel binnen het bereik van de liften van het skigebied). Tijdens deze opleiding wordt je techniek verder verfijnd en gaat het tempo flink omhoog. Er worden dus meer eisen aan jou als skileraar of snowboardleraar gesteld!

De Landes skileraar opleiding bestaat uit drie opleidingen: Landes 1, Landes 2 en een Alpinkurs. Tijdens deze opleidingen leer je nog veel meer over Schulefahren, de reuzen-slalom, buckels skiën en offpiste.

De Landes snowboardleraar bestaat uit twee opleidingen: Landes en een Alpinkurs. Tijdens deze opleidingen leer je nog veel meer over Schulefahren, Freestyle, reuzen-slalom en offpiste.

Voor wie is de Landes opleiding?

De Landes opleiding is voor Anwärter skileraren en snowboardleraren die nog beter willen worden, nog harder willen gaan en nog veel meer willen leren over skiën of snowboarden!

Nadat jij je Anwärter diploma hebt behaald, moet je tenminste drie weken les geven bij de skischool voordat je kunt beginnen aan deze opleiding. Als je daarna graag meer wilt leren en betere groepen wilt lesgeven én meer wilt verdienen, kun jij je aanmelden voor de Landes opleiding.

Hoelang duurt de Landes opleiding?

Een Landes ski opleiding bestaat uit drie delen:
Landes 1 duurt tien dagen
Landes 2 duurt tien dagen
Alpinkurs van zeven dagen
Elk deel wordt afgerond met theorie- en praktijkexamens.

Voor snowboarders is het traject korter, dit bestaat uit:
Landes van tien dagen
Alpinkurs van zeven dagen

De Landes opleiding wordt verspreidt door het winterseizoen georganiseerd. Neem contact op met ons om te vragen wanneer dit is!

Welke extra vaardigheden moet ik hebben?

Tijdens de Landes opleiding gaat het niveau en tempo flink omhoog. Een belangrijk onderdeel is 'schulefahren', het demonstreren van verschillende beginners en gevorderde technieken. Daarnaast moet je ervaring hebben met de reuzenslalom, buckels en in de 'Gelände' (off-piste).

Voor snowboarders geldt ook dat het niveau en tempo flink omhoog gaat. Een belangrijk onderdeel blijft het 'schulefahren', het demonstreren van verschillende beginners en gevorderde technieken. Daarnaast moet je ervaring hebben met de reuzenslalom en in de 'Gelände' (off-piste). En je zult meer verschillende freestyle technieken moet beheersen. Denk aan een kicker springen, een box, olies, nolies, tailpress, nosepress, switch bochten, verschillende 180's, noseroll, tailroll.

Welke uitrusting en materialen moet ik hebben?

Omdat je met de Landes opleiding ook off-piste gaat, is een lawinepieper, schep en sonde verplicht om bij je te dragen. Daarnaast kun je denken aan speciale off-piste ski's / snowboard, race ski's / snowboard of een freestyle snowboard. Je kunt wat stijfer, langer en zwaarder materiaal nemen om op hogere snelheid nog controle te houden.

Bij alle opleidingen geldt een helmplicht!

Verschillende opleidingen en trainingen

Welke verschillende Anwärter opleidingen zijn er?

Er zijn verschillende Anwärter opleidingen tot skileraar, snowboardleraar en duaalleraar (zowel ski als snowboard) in de winter. Maar ook in de zomer kun je hier een opleiding voor volgen. Inhoudelijk zijn de opleidingen allemaal gelijk aan elkaar en worden uitgevoerd door Oostenrijkse 'Ausbilders' (opleiders) met het 'Staatliche' leraren diploma. Alleen het moment in het jaar en de locatie verschillen hierin. Alle opleidingen worden afgerond voordat het hoogseizoen bij de skischool begint zodat je altijd aan het werk kunt gaan! Snowboardleraar en duaalleraar opleidingen worden wat minder vaak in het jaar georganiseerd, houd daar rekening mee.

Zomeropleidingen

Een Anwärter opleiding in de zomer, juli en augustus, is vaak wat rustiger qua deelnemersaantal en je bent al snel zeker van je baan als skileraar of snowboardleraar, dat is natuurlijk een prettig voordeel. Deze opleidingen vinden plaats op de Hintertuxer Gletscher. Het weer tijdens deze opleiding is in het dal is vaak goed, je kunt lekker in je korte broek lopen, maar de sneeuw- en weersomstandigheden bovenop de gletscher kunnen zeer wisselend zijn, houd daar wel rekening mee!

Gedeelde opleiding

De gedeelde opleiding is opgedeeld in twee delen en zowel voor aankomend skileraren als snowboardleraren. Deel 1 duurt vijf dagen en is in Snowworld Zoetermeer. Deel 2 duurt ook vijf dagen en is in Oostenrijk. Een groot voordeel is dat je tussen de twee delen extra tijd hebt om je goed voor te bereiden op de praktijk en theorie examens.

Winteropleidingen

In november en december organiseren we nog twee Anwärter opleidingen. In november ben je ook net nog wat eerder zeker van je Anwärter diploma. De opleiding in december is onze grootste opleiding, na het behalen van je Anwärter diploma ga je gelijk door met je nieuwe collega's / vrienden naar de skischool en start het seizoen en je nieuwe avontuur!

Bekijk onze agenda wanneer de opleidingen exact plaatsvinden.

Wat is het voordeel van de gedeelde opleiding | 5+5 dagen

De gedeelde Anwärter opleiding duurt tien dagen en is voor zowel de skileraar opleiding als voor de snowboardleraar opleiding. De eerste vijf dagen vinden plaats in Snowworld Zoetermeer en de tweede vijf dagen vinden plaats op de gletsjer van Kaprun in Oostenrijk. Tijdens de eerste vijf dagen komen de Oostenrijkse opleiders naar Nederland toe om het eerste gedeelte van de opleiding te geven.

Nu komt het grote voordeel van de gedeelde opleiding, je krijgt anderhalve maand extra de tijd om je voor te bereiden op de praktijkexamens wat je kans op slagen aanzienlijk kan vergroten!

Je krijgt het theorieboek namelijk al mee naar huis, die kun je nu in alle rust vertalen en bestuderen, wel zo prettig, zeker als je een vorm van dyslexie hebt.

Voor de praktijk kun je er ook zeker je voordeel mee doen. Na de eerste vijf dagen, krijg je van je opleider nog een paar belangrijke verbeterpunten mee om op te trainen. Via Snowsports Nederland kun je hier tussentijds gericht op trainen met onder andere video-analyses en gerichte oefeningen. Maak hier dan ook gebruik van!

Daarnaast heb jij of iemand anders in je groep al eens skiles moeten geven aan elkaar, voor de zogenoemde 'Lehrauftritt'. Dit kan vaak nog wel wat beter. Ook dit belangrijke examen onderdeel kun je in de tussentijd extra voorbereiden. Je kunt werken aan je uitleg in het Duits, het demonstreren van de oefeningen, het verzinnen van oefeningen om de skipositie te verbeteren, de juiste organisatievorm kiezen en nog meer.

Bekijk in onze agenda wanneer de gedeelde opleiding is!

Skileraar opleiding | Kitzbüheler Alpen | december

De skileraar opleiding in december vindt plaats in de Kitzbüheler Alpen, deze skiregio ligt helemaal in het oosten van Tirol. We verblijven in hotel Fischer wat in het pitoreske dorpje Sankt Johann in Tirol ligt. De opleiding start in het begin van december, het is dan nog rustig, je hoeft dus niet te wachten voor de lift en hebt alle ruimte op de piste om te trainen. Aan deze opleiding doen altijd de meeste deelnemers mee, omdat dit direct aansluit op het hoogseizoen. Na het behalen van je Anwärter diploma ga je dan ook direct door naar jouw nieuwe skischool om een mooi avontuur te starten!

Bekijk onze agenda wanneer deze opleiding exact plaatsvindt.

 

Snowboardleraar opleiding | Fieberbrunn | december

De snowboardleraar opleiding in december vindt plaats in Fieberbrunn, dit skigebied is sinds 2016 aangesloten bij het populaire skigebied van Saalbach - Hinterglemm - Leogang en staat bekend om haar freeride mogelijkheden. Je verblijft in het luxe hotel Alpine Resort direct aan de piste gelegen. De opleiding start in het begin van december, het is dan nog rustig en je hoeft niet te wachten voor de lift en hebt alle ruimte op de piste om te trainen. Aan deze opleiding doen altijd veel deelnemers mee, omdat dit direct aansluit op het hoogseizoen. Na het behalen van je Anwärter diploma ga je dan ook direct door naar jouw nieuwe snowboardschool om een mooi avontuur te starten. 

Bekijk in onze agenda wanneer deze opleiding exact plaatsvindt.

 

Ski + Snowboardleraar | Hintertuxer Gletscher | Zomer

De skileraar en snowboardleraar opleiding in de zomer vindt plaats op de Hintertuxer gletscher op 3250 meter. Dit is de enige gletscher ter wereld die het hele jaar toegankelijk blijft voor fanatieke wintersporters. Er zijn gedurende dit tijdstip in het jaar voornamelijk wedstrijdskiërs en een paar 'verdwaalde' toeristen. Je hoeft dus niet lang te wachten bij de liften en je hebt alle ruimte op de piste om te trainen op de praktijkonderdelen. Op de gletscher kunnen de weersomstandigheden zeer wisselend zijn, zelfs op één dag kan je zon, sneeuw, regen, wind en bliksem meemaken. Ook al vindt de opleiding plaats in de zomer, moet je je gehele wintersportuitrusting meenemen en extra goed aan zonnebrandcrème denken, zelfs al is het bewolkt komen de UV-stralen hier alsnog doorheen. In de zomer skiën of snowboarden is een unieke ervaring en zal je zeker de rest van je leven bij blijven!

Bekijk onze agenda wanneer deze opleidingen exact plaatsvinden.

Ski training | Snowworld

Snowsports Nederland organiseert voorafgaand aan een opleiding skitrainingen in Snowworld Zoetermeer. Deze trainingen zijn ter voorbereiding op een skileraar opleiding. Het tussentijds trainen voor de gedeelde opleiding. Of het trainen voor een praktijkherkansing. 

Tijdens de vier uur durende ski training leggen we de focus op het verbeteren van jouw skipositie en bochtritme. Dit doen we aan de hand van een aantal ski oefeningen en video-analyse waarin we elke bochtfase zullen analyseren en gaan verbeteren met tips en tricks. We trainen op de eigen vaardigheden en de basisbochten die gedemonstreerd moeten worden op de examens in Oostenrijk. Zo ga je goed voorbereid naar de opleiding of herkansing toe en vergroot jij jouw slagingskansen voor jouw Anwärter diploma!

Bekijk onze agenda wanneer alle trainingen plaatsvinden.

Snowboard training | Snowworld

Snowsports Nederland organiseert voorafgaand aan een opleiding snowboardtrainingen in Snowworld Zoetermeer. Deze trainingen zijn ter voorbereiding op een snowboardleraar opleiding. Het tussentijds trainen voor de gedeelde opleiding. Of het trainen voor een praktijkherkansing.

Tijdens de vier uur durende snowboard training leggen we de focus op het verbeteren van jouw snowboardpositie en bochtritme. Dit doen we aan de hand van een aantal snowboard oefeningen en video-analyse waarin we elke bochtfase kritisch analyseren en gaan verbeteren. We trainen op de eigen vaardigheden en de basisbochten die gedemonstreerd moeten worden op de examens in Oostenrijk. En we trainen natuurlijk het onderdeel freestyle en de carve-techniek! Zo ga je goed voorbereid naar de opleiding of herkansing toe en vergroot jij jouw slagingskansen voor jouw Anwärter diploma!

Bekijk onze agenda wanneer alle trainingen plaatsvinden.

Ski training | Oostenrijk

Snowsports Nederland organiseert voorafgaand aan een skileraar opleiding een twee daagse skitraining. Je reist twee dagen eerder naar Oostenrijk toe en krijgt de mogelijkheid om alvast even te wennen aan de sneeuw en je materiaal. Onze ervaring heeft geleerd dat het voor Nederlandse deelnemers erg goed is om even lekker in te kunnen skiën. Bovendien krijg je training van een Nederlandstalige skitrainer die de skipositie en skitechnieken met je behandeld. Je krijgt twee dagen een vier uur durende skitraining, we leggen de focus op het verbeteren van jouw skipositie en bochtritme. Dit doen we aan de hand van een aantal ski oefeningen en video-analyse waarin we elke bochtfase zullen analyseren en gaan verbeteren met tips en tricks. We trainen op de eigen vaardigheden en de basisbochten die gedemonstreerd moeten worden op de examens in Oostenrijk. Zo ga je goed voorbereid naar de opleiding toe en vergroot jij jouw slagingskansen voor jouw Anwärter diploma!

Bekijk onze agenda wanneer alle trainingen plaatsvinden.

Snowboard training | Oostenrijk

Snowsports Nederland organiseert voorafgaand aan een snowboardleraar opleiding een twee daagse snowboardtraining. Je reist twee dagen eerder naar Oostenrijk toe en krijgt de mogelijkheid om alvast even te wennen aan de sneeuw en je materiaal. Onze ervaring heeft geleerd dat het voor Nederlandse deelnemers erg goed is om even lekker in te kunnen boarden. Bovendien krijg je training van een Nederlandstalige snowboardtrainer die de snowboardpositie en snowboardtechnieken alvast met je doorneemt. Je krijgt twee dagen een vier uur durende snowboardtraining, we leggen de focus op het verbeteren van jouw snowboardpositie en bochtritme. Dit doen we aan de hand van een aantal snowboard oefeningen en video-analyse waarin we elke bochtfase zullen analyseren en gaan verbeteren met tips en tricks. We trainen op de eigen vaardigheden (freestyle en carve-techniek) en de twee basisbochten die gedemonstreerd moeten worden op de examens in Oostenrijk. Zo ga je goed voorbereid naar de opleiding toe en vergroot jij jouw slagingskansen voor jouw Anwärter diploma!

Bekijk onze agenda wanneer alle trainingen plaatsvinden.

Snowsports Nederland is het opleidingsinstituut voor skileraar en snowboardleraar opleidingen.

Word ook baas van de piste!

Neem contact op

facebook_page_plugin